Cara Anda Boleh Menggunakan Transporter KL ke Johor Bahru Untuk Hantar Barang

Kebanyakkan company yang memerlukan medan transport untuk menghantar barang mereka kepada customer ataupun ke warehouse setiap branch. Tapi tak semua servis penghantaran dapat memenuhi cara penghantaran yang kita nak.

Mungkin ada sesetengah yang mementingkan kos, lagi-lagi pada waktu kini yang membuatkan bisnes semakin “competitive” dan mencabar.

Dengan adanya transporter yang betul, bisnes anda akan jadi lebih lancar dan anda juga boleh fokus ke projek yang lebih penting seperti sales, marketing dan sebagainya.

 

Barang Apa Yang Boleh Dihantarkan Dengan Transporter?

transporter kl ke johor bahru

Pelbagai jenis barang yang boleh diterima oleh setiap company transporter, tetapi ada juga barang-barang yang perlu dielakkan bagi barangan yang tidak sesuai untuk dihantarkan dengan transporter.

Barangan seperti “makanan” atau barang “fresh food”, makanan segar adalah barang yang tak berapa sesuai untuk dihantarkan oleh pihak transporter oleh kerana barangan seperti ini boleh cepat rosak dan tak sesuai untuk customer juga.

Ia adalah berbeza dengan barangan yang “frozen” yang boleh tahan dalam 2 – 3 hari atau lebih jika menggunakan lori “freezer”. Penghantaran barang frozen seperti ini adalah berbeza kerana ia menggunakan lori yang special dalam bahagian pengurangan suhu untuk barangan frozen.

Barangan yang boleh dihantar adalah barangan selain makanan dalam lingkungan 3kg ke 1000kg bergantung kepada transport yang digunakan tersebut.

Kebanyakkannya, company akan menggunakan pallet atau loose stock untuk menghantarkan barang-barang mereka.

Oleh kerana ada beberapa bilangan company yang berkongsi untuk penghantaran, harga untuk setiap penghantaran barang akan menjadi lebih murah daripada biasa. Lagi-lagi kalau company transporter tersebut memberikan pakej yang menarik dan khas untuk pelanggan baru.

 

Jenis Kenderaan Penghantaran Barang

kenderaan transporter kl ke johor bahru

Untuk transporter, ada dua jenis pengangkutan bagi proses penghantaran barang iaitu lori dan motorsikal. Kedua-dua jenis pengankutan ini boleh transport barangan yang kecil hingga yang besar.

 

Lori

Pengangkutan seperti lori sememangnya menjadi pilihan utama bagi menjalankan proses penghantaran. Antara sebabnya adalah ia boleh memuatkan pelbagai jenis barang dengan kuantity yang banyak.

 

Motorsikal

Dengan menggunakan motorsikal, parcel yang dapat dibawa tak banyak, tetapi boleh mengambil banyak parcel yang kecil yang sesuai untuk menghantar parcel dengan cepat dalam satu kawasan. Kebanyakkannya, motorsikal hanya cover kawasan dalam daerah sahaja.

 

Saiz Dimensi Dan Berat Barang

transport kl size

Saiz dan berat barang bergantung kepada setiap company yang boleh menerima barangan atau parcel supaya ia sesuai dihantar oleh company transporter tersebut.

Antara berat barang yang dibenarkan untuk motorsikal sahaja adalah berat bawah 3kg atau saiz dimensi, 30cm x 30cm x 30cm. Untuk barangan yang lebih daripada 3kg akan dihantarkan dengan lori.

Untuk barangan yang berat, hanya lori sahaja yang mampu menghantar barangan tersebut, sama ada dalam kawasan atau ke luar kawasan.

Sebab itu ia memembolehkan transport KL ke Johor Bahru dengan menggunakan pengangkutan lori.

 

Jika anda hendak menggunakan lori, ada pelbagai saiz dan berat yang perlu diikuti mengikut jenis lori.

Antaranya adalah seperti berikut;

Loose Stock
<20kg or L50cm x W50cm x H50cm

Van 

<500kg, L120cm x W120cm x H160cm

1-ton Lorry 

<1000kg, L275cm x W160cm x H160cm

3-ton Lorry

<3000kg, L430cm x W220cm x H210cm

 

 

Pilih Transporter Yang Betul Dan Mempunyai Sistem Yang Baik

Motorex Organized Company

Ok, selepas anda dah mengambil tau tentang saiz dan dimensi untuk setiap barang yang boleh dihantar, anda juga perlu tau setiap company transporter mempunyai ciri-ciri masing-masing.

Dan tak semua transporter sama dari segi company, pekerja, kenderaan dan sistem yang mereka gunakan.

Untuk company transporter seperti Motorex, mereka mempunyai sistem sendiri yang baik bagi memberikan pengguna lebih percaya kepada barangan yang dihantar.

Dengan adanya sistem, proses penghantaran barang akan berjalan dengan lebih lancar. Kebanyakkan company transporter masih menggunakan cara tradisional iaitu dengan cara menggunakan nota untuk mencatat jumlah penghantaran dan details barang.

Cara ini amat manual dan ia boleh menyebabkan barang anda lambat sampai ke destinasinya.

 

Management Yang Baik Supaya Proses Penghantaran Berjalan Dengan Lancar

management transporter kl

Kebanyakkan pusat penghantaran barang harus bergantung kepada pihak management untuk mengarah pekerja atau driver mereka tentang proses penghantaran supaya setiap driver tahu tentang setiap job diberinya.

Ia juga memakan banyak masa untuk pihak management untuk mengarah mereka dan menguruskan setiap job yang datang.

Dengan adanya pihak menangement, anda boleh fokus kepada benda lain yang lebih penting seperti sales dan sebagainya.

Sebagai pengguna untuk menghantar barang, kita harus tahu barang kita berada di mana, sebab itu dengan adanya tracking sistem, barang akan senang untuk dicari dan kenalpasti dimana.

Selain itu, pihak management mampu mengurus para pekerja / driver mereka dan ketahui dimana mereka berada dengan sistem tracking dan senang untuk berurusan  dalam proses penghantaran.

 

Konklusinya

Ada pelbagai company transporter yang anda boleh gunakan sebagai transporter KL ke Johor Bahru dengan memahami semua kriteria di atas. Dengan itu, proses penghantaran barang anda akan menjadi lebih lancar.

Dengan adanya transporter yang betul, barang yang dihantar akan diuruskan dengan baik terutamanya apabila mempunyai sistem yang sistematik.

Kalau boleh kita dapat kurangkan “human error” dan menggunakan sistem untuk sentiasa up to date.

Jika anda berminat untuk transport barang dari KL ke Johor Bahru, boleh lah memilih Motorex!

April 15, 2022

Antara 10 Contoh Nama Syarikat Transport

Terdapat beberapa syarikat transport yang anda boleh pilih bergantung

transport supply
April 7, 2022

What is a Transport Supply?

Transport supply is the capacity of the transportation infrastructures

2 Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.

×