pos barang berat murah malaysia

Untuk pos barang dengan harga yang murah, anda harus pastikan dahulu, ke mana anda nak pos barang anda?

 

Walaupun terdapat anda mahu menggurangkan kos postage, anda perlu tahu yang tempat yang anda pos itu ada kemampuan atau tak untuk menjanjikan kos pos berkurang.

 

Terdapat pelbagai cara untuk kurangkan kos pos. Cara yang paling senang dan efisyen adalah dengan “Pos 3rd Party” atau “Platform” lain yang menjadikan syarikat pos sebagai produk mereka.

 

1. Pos Guna “Third Party” platform

Platform-platform ini akan memberikan harga yang lebih murah daripada website asal kerana mereka telah membuat partnership antara kedua-dua pihak syarikat.

 

“Platform” yang digunapakai untuk mempromosi servis atau produk syarikat lain untuk mendapatkan margin bagi pihak platform untuk meneruskan servis mereka.

 

Cara ini memberi untung kepada kedua-dua pihak yang memberikan manfaat untuk syarikat kurier yang membolehkan meraka untuk dapatkan lebih ramai customer.

 

Gunakan Delyva

Delyva merupakan platform 3rd party yang membolehkan anda pilih antara syarikat-syarikat lain dengan harga murah serta boleh membandingkan harga dengan senang.

 

pos barang murah delyva

 

Layari laman web: https://delyva.com/my/

Delyva bukan sahaja platform untuk memberikan harga yang murah, malah cara untuk menggunakan aplikasi dan website mereka adalah senang dan tak perlu ragu-ragu.

Mereka juga mempunyai business plan untuk para peniaga yang sering menggunakan servis penghantaran sebagai penggunaan utama dalam bisnes.

Anda boleh lakukan semua transaksi dengan senang, tugasan manual seperti mencetak, guna label, notifikasi dan sebagainya memakan masa.

Dengan Delyva, bukan sahaja dapat menggurangkan kos penghantaran anda, malah menyenangkan proses pengeposan barang anda.

 

Gunakan Motorex

Motorex juga memberikan fleksibiliti dengan harga. Harga mereka adalah lebih murah untuk penghantaran bawah 3kg.

Cara mereka kendalikan dengan harga yang murah ini adalah dengan mengumpul semua barang para pelanggan dan tumpang sekali dalam satu harga.

Justeru, harga untuk pos barang akan jadi lebih murah dari harga biasa.

Perbezaannya, Motorex hanya beroperasi di Johor Bahru sahaja. Sebab itu, mereka mampu menghantar barang untuk dihantar pada hari yang sama.

Layari lawan web: https://samedaydelivery.motorex.com.my/

pos barang murah

Walaubagaimanapun, penghantaran akan jadi murah jika anda menghantar barang lebih dari 40km radius. Contohnya, dari Pasir Gudang ke Nusajaya hanya RM12 malah servis lain dalam RM18 – 20 untuk satu delivery.

Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan harga pengeposan untuk barang anda.

 

Gunakan EasyParcel

EasyParcel juga adalah salah satu platform “Third Party” yang merangkumi pelbagai servis penghantaran syarikat kurier yang diletakkan dengan harga yang murah.

Mereka juga terdiri daripada pelbagai jenis kurier tetapi tak semua kurier akan ada dalam platform ini.

easyparcel pos barang murah

 

Dalam EasyParcel, platform ini mempunyai pelbagai kurier yang anda boleh bandingkan harga dan boleh order mengikut brand yang anda nak.

Dengan platform ini, perbandingan harga amat penting untuk memastikan anda boleh mendapatkan servis terbaik dengan wang yang setimpal.

 

2. Pos Guna Partnership Dengan Syarikat Kurier

Cara ini adalah lebih baik untuk para peniaga yang mempunyai order yang banyak. Melalui business plan yang memberi kelebihan untuk para peniaga untuk mendapatkan order yang lebih murah.

Method ini sememangnya efektif tapi tak semua orang dapat nikmati cara ini kerana “business plan”. Kelebihan ini hanya memberi manfaat untuk para peniaga yang mempunyai volume yang besar dalam penghantaran.

Dengan order yang banyak, peniaga dapat kurangkan peratusan harga penghantaran dalam 25% ke 30%!

motorex business plan courier

Syarikat kurier dapat memberikan diskaun yg lebih menarik untuk mengurangkan kadar pengeposan.

Mereka ada juga bagi diskaun dari segi “top up credit”, lebih banyak anda top up, lebih banyak credit yang anda boleh dapat.

 

poslaju top up

 

Poslaju Top Up System

 

Motorex Top up system

 

Motorex Top Up System

 

Walaupun harganya tak setampil dengan business plan yang diberikan dari pihak syarikat kurier sendiri, tetapi masih memadai dari harga sebenar.

 

3. Pos Guna “Kurier” Dalam Negeri / Daerah

Terdapat pelbagai jenis syarikat kurier dalam Malaysia. Dan ada juga syarikat yang mulanya daripada kawasan daerah daripada seluruh Malaysia.

Contohnya: Lalamove (Klang Valley), Motorex (Johor Bahru), TheLorry (Klang Valley).

Sekarang “TheLorry” masih mengembang ke seluruh Malaysia.

 

Untuk menghantar barang berat dengan murah, anda harus tahu macam mana nak pos barang berat dan timbang dengan sebaiknya.

Pos barang berat haruslah menggunakan lorry kerana barangan tersebut adalah lebih dari 3kg.

Elakkan tersilap timbang barang anda, anda boleh kemungkinan akan dicas lebih jika tersalah order. Atau barangan anda tak dapat diambil (Cancel)

pos barang berat murah lorry

 

Pos barang berat dengan murah dengan menggunakan “kurier” mengikut kawasan atau bandar boleh mengurangkan kos.

Tapi satu kekurangan adalah dari segi “area” yang anda boleh cover, jika hantar barang dari Klang Valley, boleh hantar ke kawasan berdekatan sahaja seperti Klang, Selangor dan KL.

Sama juga seperti di Johor Bahru, boleh hantar dari Johor Bahru, Nusajaya, Pasir Gudang dan Kulai.

Harganya lebih kurang dalam RM24 ke RM50 mengikut berapa jauh destinasi penghantaran anda.

 

4. Pos Guna “Lori Tumpang”

Kadang kala, lori-lori yang anda nampak di highway tu, mereka juga dalam perjalanan menghantar barang dari company sendiri serta barang-barang lain yang dijadikan sebagai “tumpang”

 

Cara ini dapat menjimatkan kos untuk menghantar barang berat. Selain itu, harga yang mereka kendalikan juga amat murah kalau nak hantar barang seluruh Malaysia.

Harga mereka dalam RM25 – RM40 untuk barang besar dan RM50 – RM90 untuk barang yang lebih besar.

 

pos barang berat murah malaysia

 

Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan kos penghantaran barang berat anda tanpa kos lebihan. Anda perlu bandingkan sendiri antara cara-cara yang disebutkan diatas kerana tak semestinya barang yang anda ingin hantar itu sesuai untuk anda.

truck GIF

Jika anda lebih perlukan penghantaran dalam kawasan sahaja, boleh guna cara ke-3, kalau anda perlu hantar barang tapi tak berat sangat, boleh guna cara pertama. Jika nak hantar barang berat dan jauh, boleh guna cara ke-4.

Ikut kesesuaian barang yang anda mahu hantar dan destinasi penghantaran. Harap info ini dapat membantu anda dalam pencarian penghantaran barang berat dengan murah. 

April 15, 2022

Antara 10 Contoh Nama Syarikat Transport

Terdapat beberapa syarikat transport yang anda boleh pilih bergantung

transport supply
April 7, 2022

What is a Transport Supply?

Transport supply is the capacity of the transportation infrastructures

Post a Comment

Your email address will not be published.

×